EDU-ART 2020 / PROGRAM PUBLIC: Arta, mâncarea și activismul de mediu în contextul Moldovei și a Kârgâzstanului (săpt. 7) / Art, food and environmental activism in the context of Moldova and Kyrgyzstan (week 7)

– scroll down for English –

[RO]

EDU-ART 2020 – cercetare artistică și activism cultural la periferie / PROGRAM PUBLIC / Chișinău (programul integral (05/09/2020 – 12/11/2020)

Arta, mâncarea și activismul de mediu în contextul Moldovei și a Kârgâstanului (săpt. 7)

Marți, 20 octombrie 2020 / 15:00-19:00 / Zpațiu-Atelier (Casa Zesmstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)
3rd Space Studio / Cercetarea colectivității prin artă – un atelier condus de colectivul de artă Kolxoz (Viktor Vejvoda [CZ] și Maxim Polyakov [MD])
apel de participare: https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2020/ateliere/3rd-space-studio/

Marți, 20 octombrie 2020 / 17:00-20:00 / Zpațiu (Casa Zesmstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)
Cum să ai de a face cu un obiect de artă? – un ciclu de 4 seminare cu Alex Cosmescu [MD]
formular de înscriere: https://forms.gle/QHjXhLxFuoBrtoXL6

Miercuri, 21 octombrie 2020 / 19:00-21:00 / online
Activism artistic și ecologic în Bișkek – o prezentare de Bermet Borubaeva [KG]
facebook.com/events/692453488292138/

Joi, 22 octombrie 2020, 18:00-20:00 / online
Artă, mâncare și eco-activism în Moldova și Kyrgyzstan – o prezentare de Bermet Borubaeva [KG] și Clara Abdullah [RO/MD]
facebook.com/events/2408502946122528/

Sâmbătă, 24 octombrie 2020 / 14:00 / Rugina & Co (Bariera Sculeni, str. Ghidighici nr. 3, Chișinău)
Parcul de sculpturi Rugina & Co – întâlnire cu Nicolae Ischimji [MD]
facebook.com/events/654851358790311/

Miercuri, 21 octombrie, vă invităm la o prezentare de artista și activista Bermet Borubaeva [KG] (Cooperative PreobraZHenskiy). După paradigma antropogenă, umanitatea a atins culmi de „dezvoltare” care au produs un impact asupra geologiei planetei. Nu trebuie să ascundem impactul capitalismului – trăim în epoca Capitalocenă, când capitalul dictează ce mâncăm la dejun și ne creează iluzia că este alegerea noastră. Ce poate schimba acest sistem? Cum, prin artă, putem să ne influențăm imaginația și eco-sistemul? După ce am absolvit Școala Contemporană ArtEast, am inițiat Trash-Festival (Festivalul Gunoiului) ce ne-a trezit întrebări despre deșeuri, din care au rezultat multe alte activități și proiecte de artă.
Prezentarea va fi în limba engleză și va putea fi urmărită live pe canalul YouTube al Asociației Oberliht: https://www.youtube.com/channel/UCvsyoCq3aczyvtsfTvKyqyw

Joi, vă invităm la o prezentare pe tema „Artă, mâncare și eco-activism în Moldova și Kyrgizstan” de Bermet Borubaeva [KG] și Clara Abdullah [RO/MD]
18:00 – „Revoluția junk food contra risipei alimentare” – o prezentare de Clara Abdullah
19:00 – „Biopolitică și economia politică a producției alimentare” – o prezentare de Bermet Borubaeva

Sâmbătă, 24 octombrie, vă invităm la o întâlnire cu Nicolai Ischimji [MD], sculptor, artist multimedia și artist în grafică spațială. Întâlnirea va avea loc cu ocazia prezentării rezultatelor atelierului „Tururi de gunoi și misiuni de salvare a mâncării” și va prezenta proiectul Rugina & Co.
Au fost necesari 25 de ani de muncă și câteva tone de rămășițe de metal și deșeuri industriale pentru ca artiștii Nicolai Ischimji și Valerii Moshkov să sculpteze complexul „Rugina & Co” – “РЖАвЧИНАХ” (“RustInRanks”), o intalație de artă unică, în aer liber ce se regăsește astăzi în sectorul Buiucani din Chișinău. Expoziția de sculpturi se integrează organic în peisaj și include lucrări printre care “Purgatoriul”, “Aparatul Birocratic”, “Ciobanul”, “Cortina de Fier” – o reflectare vie, tridimensională, asupra perioadei de totalitarism și industrializare.

5635902167_57a924bd8e_c (1)
Nicolai Ischimji și artistul englez Ken Byers, 2000, foto de Irina Grabovan – sursa

În cadrul acestei săptămâni se desfășoară două ateliere sub forma unui grup de discuții și a unui atelier de lucru creativ.

Astfel, vă invităm marți, 13 octombrie, ora 17:00 să participați la seminarul „Cum să ai de a face cu un obiect de artă?. Fiecare dintre cele 4 întâlniri / discuții de grup va folosi ca punct de pornire un obiect de artă. Vom aborda practica de abordare a unui obiect de artă, în calitate de un obiect comun pentru investigație în cadrul grupului de participanți. Vom analiza atât modul în care abordăm un obiect de artă, presupozițiile pe care le avem și spontaneitatea de care dăm dovadă în momentul întâlnirii cu el, și vom dezvolta, prin discuții critice, instrumente pentru a deveni capabili să vorbim în mod inteligent despre un obiect de artă cu care avem de a face pentru prima dată, într-un mod ancorat în însuși felul în care intrăm în contact cu el. Pentru a realiza acest lucru, în cadrul fiecărei întâlniri, vom, examina, împreună, moduri de a avea de a face cu obiecte de artă realizate în medii diferite, conectate prin tema comună a periferiei.

De asemenea, vă invităm să vizitați 3rd Space Studio, unde colectivul de artă Kolxoz vă propune să explorați tema colectivității prin artă. Pe lângă posibilitățile oferite de aparatul de fax, laboratorul epoxy și arhiva de publicații / cărți poștale ce pot să inspire, aici veți găsi ceai și atmosferă bună de lucru.

Programul public al proiectului Edu-Art 2020 este dedicat temei sale principale – Periferia, dimensiunilor sale culturale, urbanistice și politice, drept alternativă unei perspective economice și geo-politice dominante. Aici puteți găsi mai multe informații despre participanții din cadrul programului.

Participarea în cadrul tuturor activităților proiectului este gratuită. În viziunea noastră, accesul la Cultură și Educație, în calitate de bunuri comune, trebuie asigurat tuturor doritorilor, indiferent de statutul lor economic sau social.

Măsuri de prevenire a răspândirii virusului COVID19
Accesul la toate evenimentele se va face în baza prezentării unui act de identitate și completării Listei de evidență epidemiologică. Membrii publicului sunt rugați să poarte măști și să respecte regulile obligatorii de siguranță (distanțare de 1 m, verificarea temperaturii la intrare, se interzice consumul băuturilor alcoolice, alte cerințe posibile) pe parcursul întregului eveniment. Vă mulțumim!

Informație de contact
tel: +373 22 286317, +373 79910102
email: info(a)oberliht.org
http://oberliht.org
https://t.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht

Proiectul Edu-Art oferă tinerilor artişti, arhitecți și urbaniști, manageri culturali, curatori suport metodologic şi practic pentru a face față presiunii factorilor de ordin global (cerințele înalte de acces pe piața muncii și competitivitatea existentă în cîmpul artistic, migrația masivă pe plan internațional, precaritatea lucrului în domeniul culturii, pasivitate civică și lipsa de inițiativă etc.), ajutându-i să se integreze în contextul scenei culturale independente din Republica Moldova și să se realizeze pe plan internațional din punct de vedere profesional.

Proiectul este organizat în parteneriat cu mai multe instituții și organizații culturale, printre care facultățile de artă, asociațiile obștești active în sfera artei contemporane, inițiativele de activism cultural și civic din Moldova și din alte țări, desfășurându-se, de asemenea, în diverse spații culturale alternative, precum Zpațiu, Apartamentul Deschis, Parcul Zaikin, Stadionul Republican, Cartierul Maria Drăgan din sectorul Ciocana și altor spații.

Proiectul Edu-Art 2020 este realizat cu aportul partenerilor și participanților implicați, beneficiind de  suportul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) din România, Centrului Ceh din București și Ambasadei Republicii Cehe din Chișinău. Acesta însă nu a fost susținut în cadrul concursului pentru proiecte culturale gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM.

photo_2020-10-20_14-44-49

[EN]

EDU-ART 2020 – art research and cultural activism on the periphery / PUBLIC PROGRAM / Chisinau (entire program (05/09/2020 – 12/11/2020)

Art, food and environmental activism in the context of Moldova and Kyrgyzstan (week 7)

Tuesday, October 20, 2020 / 3 – 7 PM / Zpace-Workshop (Zemstvei Gubernial House, 103, Al. Sciusev str. Chisinau)
3rd Space Studio / Collectivity research through art – a workshop lead by Kolxoz art collective (Viktor Vejvoda [CZ] & Maxim Polyakov [MD])
call for participation: https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2020/ateliere/3rd-space-studio/

Tuesday, October 20, 2020 / 5 – 8 pm (Zemstvei Gubernial House, 103, Al. Sciusev str. Chisinau)
How to deal with an art object? – a cycle of 4 seminars with Alex Cosmescu [MD]
registration form: https://forms.gle/QHjXhLxFuoBrtoXL6

Wednesday, October 21, 2020 / 7 – 9 pm / online
Art and environmental activism in Bishkek – a presentation by Bermet Borubaeva [KG]
facebook.com/events/692453488292138/

Thursday, October 22, 2020, 6 – 8 pm / online
Art, food and eco-activism in Moldova and Kyrgyzstan – a presentation by Bermet Borubaeva [KG] and Clara Abdullah [RO/MD]
facebook.com/events/2408502946122528/

Saturday, October 24, 2020 / 14:00 / Rugina & Co (Sculeni Barier, 3 Ghidighici str, Chișinău)
Public sculptural complex Rugina & Co – meeting with Nicolae Ischimji [MD]
facebook.com/events/654851358790311/

On Wednesday, October 21, we invite to a presentation by Bermet Borubaeva [KG] (Cooperative PreobraZHenskiy), artists and activist. In according Anthropocene paradigm humankind achieved such level of “development” when can make effect on geological level of our planet. But here we should not hide the impact of capitalistic relations – we live in epoch of Сapitalocene, where capital determine what we will eat for breakfast and create illusion that is our choice. What can break out the system? How art can influence to our imagination and eco-systems. After finishing Contemporary School of ArtEast we initiated Trash-Festival that arising questions of garbage that gave start to many other artistic projects and activity.
The presentation will be in English and will be also accessible online via Oberliht live youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCvsyoCq3aczyvtsfTvKyqyw

On Thursday, we invite you to follow a presentation by Bermet Borubaeva [KG] and Clara Abdullah [RO/MD] on the topic Art, food and eco-activism in Moldova and Kyrgyzstan:
18:00 – „The junk food revolution against food waste” – a presentation by Clara Abdullah
19:00 – „Biopolitics and the political economy of food production” – a presentation by Bermet Borubaeva

On Saturday, October 24, we invite you to a meeting with sculptor, spatial graphics and multimedia artist Nikolai Ischimji [MD]. The meeting will take place in the frame of the Trash touring and food rescue missions workshop that will end on the same date. The artist will be presenting the project Rugina & Co.
It took the artists Nicolai Ischimji and Valerii Moshkov 25 years of hard work and several tons of scrap-metal and industrial waste to sculpt this unique art installation – the outdoor sculpture complex “Rugina & Co.” – “РЖАвЧИНАХ” (“RustInRanks”). The exhibition of sculptures is organically integrated into the landscape and includes pieces such as “Purgatory”, “Bureaucratic Apparatus”, “The Shepherd”, “Iron Curtain” – a vivid three-dimensional contemplation on the age of totalitarianism and industrialization.

In the frame of this week will take place two workshops. One of them in the format of a discussion group, and the other as a creative studio work.

Join us on Tuesday for the seminar „How to deal with an art object?” with Alex Cosmescu [MD]. The project will involve a series of group discussions, each of them using an art object as a starting point. We will approach the art object as a practice in itself and as an object for common investigation in the group of participants. We will investigate both the way in which we already approach art objects, the presuppositions we bring to this encounter, the spontaneous procedures that we use, and we will develop, through critical discussion, tools for being able to talk intelligently about a newly encountered art object in a way that is anchored in our actual encounter with it. In order to accomplish this, during each meeting, we will examine, together, ways of encountering art objects belonging to different media, brought together by the common topic of the periphery.

Also, we invite you to visit 3rd Space Studio where Kolxoz art collective proposes to explore collectivity through art. In addition to the available fax machine, epoxy lab and the archive of publications / postcards for inspiration, this place offers hot drinks and a good working atmosphere.

The public program of Edu-Art 2020 project is dedicated to the topic of Periphery, to its cultural, urban and political dimensions, as an alternative to the dominant economic and geo-political ones. Here you can find additional information about the participants in the program.

Participation is free for all activities. According to us, Culture and Education, as common goods, should be accessible to all, regardless of the economic or social status.

COVID19 safety measures
Access to all public events is based on the presentation of an identity card and upon signing the List of epidemiological evidence. Members of the public are asked to wear masks and respect the mandatory safety rules (a minimal distance of 1 m, check-up of the temperature, it is forbidden to consume alcoholic drinks, other possible requirements) throughout the entire event. Thank you!

Contact information
tel: +373 22 286317, +373 79910102
email: info(a)oberliht.org
http://oberliht.org
https://t.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht

The Edu-Art 2020 project aims to provide methodological and practical support to emerging artists that are facing undergoing transformations on a global scale (strong competition in the art field and higher requirements for accessing the labor market, lack of initiative and increasing precarious conditions for those active in the field of culture that can lead to change of profession or emigration of the artists, concentration of the resources in economically developed countries and hence the need to develop a dialogue with institutions and colleagues from abroad, etc.), facilitating their integration into the local independent culture scene and internationally.

The project is organized in partnership with local and foreign cultural organizations and institutions, amongst which art universities, non-governmental associations active in the field of contemporary art, cultural and civic activism initiatives, collaborating with alternative cultural spaces such as Zpace, Flat Space, Zaikin Park, Republican Stadium, Maria Dragan Neighborhood from Ciocana district, and other.

A cultural project co-funded by the Administration of the National Cultural Fund from Romania (AFCN), Czech Cultural Centre in Bucharest, and the Czech Embassy in Chisinau. The project does not necessarily represent the position of the Administration of the National Cultural Fund. The AFCN is not responsible for the content of the project or how the results of the project may be used. These are entirely the responsibility of the funding recipient. This program was not supported by the Ministry of Education, Culture and Research of the Republic of Moldova.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s